Білий гриб - король грибів Карпат

Білий гриб, мабуть, є найзнаменитішим представником грибного царства, якого можна було б запросто назвати, без перебільшення, «царем серед грибів». Така слава прийшла до нього і завдяки, його незвичайним смаковим властивостям, і зовнішньому вигляді. Сам білий гриб (латинське його назва Boletus edulis) відноситься до сімейства болетових, виду боровиків, через що його часто також називають боровиком.

Який же він білий гриб?

Білий гриб (боровик, білий) не просто так носить звання короля грибів: будучи не тільки красивим, він ще й один з найсмачніших! Його можна знайти практично на всіх материках, за винятком Австралії. Будучи практично ласощами для грибників країн Азії та Східної Європи, він іменується "царем грибів" і зараховується до благородних. Без перебільшення можна сказати, що білі гриби - перлина наших лісів. І зовсім не випадково у грибників саме кількістю білих грибів, зібраних протягом дня визначається наскільки вдалoся «тихе полювання».


§ Зміст:


Білий гриб їдять навіть свіжим. Якщо вам доведеться побувати в Італії, обов'язково скуштуйте салат, до складу якого входять сирі білі гриби, заправлені олією, лимонним соком і спеціями, а також щедро посипані сиром пармезан. Ще його варять, смажать, сушать і маринують, солять, запікають у пирозі, використовую у вигляді порошку і екстракту.

Білі гриби в Карпатах

Білі гриби – це корисний та смачний дар природи і чудовий вибір для кожного. Сушені гриби зберігають всі корисні властивості, насичений смак та аромат, тож господиня зможе готувати смачні страви з грибами та експериментувати, створюючи нові кулінарні шедеври. Для вегетаріанця білі гриби - чудова альтернатива м’ясу. Той, хто слідкує за здоров’ям та правильним харчуванням, знає, що гриби містять багато корисних речовин та вітамінів, а спортсмен, споживаючи страви з грибами, отримає необхідні йому білки.

Приготування білих грибів.

З білими грибами можна приготувати багато різноманітних страв – запашний грибний супчик чи юшку, грибний соус, який додасть вишуканого смаку будь-якій страві, смажені гриби з овочами, грибні запіканки, картоплю з грибами або різото. А які смачні макаронні вироби з грибним соусом! Рецептів просто безліч. Будь-яка страва з грибами – це неповторний делікатес, але, навіть не маючи багато часу та натхнення, завжди можна приготувати грибний суп чи кашку з грибню підливкою. Це не забере багато часу і під силу кожному.

королівський білий гриб в Карпатах

Напевно, кожен у своєму житті збирав гриби і серед своїх знахідок, звичайно, зустрічали царя грибів - білого гриба.

Але чи думав хто зі звичайних лісових гостей або завзятих грибників, чому ж білий гриб має таке цікаве назву? До того ж в білих грибів досить рідко зустрічається білий капелюх. Саме від чого пішла назва ми зараз, і з'ясуємо, але на початку трохи цікавої та пізнавальної інформації про білого гриба.

Карпатський білий гриб, зовнішній вигляд

Білий гриб дійсно вважається царем грибів серед грибників, знайти білий гриб це найвищий ступінь везіння. Саме білі гриби вважаються найціннішими знахідками. Білий гриб популярний з багатьох причин. Перша, це, звичайно, його їстівність і не просто його можна їсти, а він дуже смачний. До того ж, білий гриб містить багато корисних речовин, деякі з них мають протипухлинні властивості.

білі гриби осінні

Також білий гриб покращує серцеву діяльність, а значить, рекомендується його їсти всім і особливо сердечникам.

За їжу це окрема тема. Білий гриб відноситься до першої категорії харчової сировини, а значить, не вимагає попередньої обробки. З приготування білого гриба, можна написати цілу величезну книгу. Адже його можна варити, тушити, смажити, використовувати в супах, а також консервувати, особливо славляться мариновані білі гриби, і сушити.


Сушені теж відомі, так як приємний запах білого гриба в цьому виді збільшується в багато разів.

Білі гриби сушені в банках


Чому білий гриб називається білим?

Так чому білий гриб називається білим? Виявляється, секрет простий, все крім верхньої частини шапки, маскування гриба, біле. І при будь-якому приготуванні, м'якоть білого гриба так і не змінює колір. Всі інші гриби можуть прийняти бурий колір, або навіть почорніти. Саме це призвело до назви білий.

Порізані частини білих грибів

Свою назву білий гриб отримав в давні часи, коли гриби частіше сушили, ніж смажили або тушкували. Мармурова м’якоть білого гриба навіть після термообробки і висушування залишається ідеально білої. Люди помітили цю особливість і нарекли гриб з темним капелюшком саме білим. Ще одна версія назви пов’язана з протиставленням білого гриба менш смачним і не таким цінним «чорним» обабко, м’якоть яких темніє на зрізі.



Де ростуть білі гриби?

Білі гриби ростуть на всіх материках, за винятком надто посушливої ​​Австралії і холодної Антарктиди. Зустрічається він повсюдно в Європі, в Північній і Південній Америці, в Мексиці, на територіях Китаю, Японії і в північних областях Монголії, в Північній Африці, на Британських островах, на Кавказі, Камчатці, Далекому Сході, в середніх і південних широтах Росії. Дуже часто білі гриби можна зустріти в північній тайзі, в Європейській частині Росії і на Далекому Сході.

Особливості росту грибів у лісах


Час появи і в яких лісах ростуть білі гриби?

Ростуть білі гриби і навесні, і влітку, і восени. Цикл росту білих грибів дуже непостійний і залежить від місця зростання. Білі гриби починають рости в травні або червні, а закінчується рясна поява грибних острівців пізньої осені – в жовтні-листопаді (в теплих регіонах). У північних регіонах білий гриб росте, починаючи з червня до вересня, причому масовий збір починається у другій половині серпня. Фаза зростання білого боровика досить довга: лише за повний тиждень він досягає зрілого віку. Виростають гриби сім’ями або колоніями-кільцями, тому зустріч у лісі навіть з одним білим грибом часто обіцяє неодмінний успіх грибникові.

Білі гриби ростуть великими сім'ями

Ліс, в якому можна зустріти білий гриб може бути найрізноманітніший. Білий гриб дружить з п'ятдесятьма породами дерев, тому його можна зустріти і в сосновому бору, і в березовому гаю, і в діброві і ще багато-багато де. Білі гриби ростуть як в хвойних, так і в листяних або змішаних лісах під такими деревами, як їли, сосни, дуби, берези, граби, ялиці. Збір білих грибів можна здійснювати в місцях, вкритих мохом і лишайником, на піщаних, супіщаних і суглинних грунтах, але ці гриби рідко виростають на болотних грунтах і торфовищах.


Білий гриб любить сонячне світло, але при цьому може зростати і на затемнених ділянках. Погано росте гриб при перезволоженні грунту і низьких добових температурах повітря. Білі рідко ростуть в тундрі і лісотундрі, лісостепу, а в степових регіонах білі невідомі зовсім.

Білий гриб в сосновому лісі.

Що цікаво, саме ліс диктує, який носити «одяг», а вірніше капелюх, білого гриба. Його колір насправді рідко буває білий, звичайно, мається на увазі верх капелюха. Саме колір допомагає ховатися грибу від жителів лісу, а також і від нас з вами - грибників.

 Карпатський білий гриб (боровик)

За допомогою своєрідного пігменту капелюха, він може ховатися в листі, траві, тінях дерев і, пройшовши в одному місці кілька разів, іноді на десятий помічаєш його в самому видному місці, а буває, що ще частіше відбувається, що так і не помітиш.

При зборі грибів потрібно просто оглянути ліс, саме під колір лісу він буде маскуватися, це найпростіший спосіб знати завжди який в якому лісі колір у «біляків».

Білий гриб, боровик

А ще краще, знайти один і вже шукати подібні за кольором. До речі, білі гриби ростуть групами. Як кажуть старі грибники: «Знайшов один, шукай поруч другий». У більшості випадків мінімум два гриби буде на одному місці. Якщо пощастить, цілком можливо, що ви знайдете велику сім'ю грибів, а кількість на вдалій грибниці може досягати до 40 білих грибів. Який же він білий гриб? 


Білий гриб – опис, характеристика і властивості, відмінні ознаки

Як тільки грибники не величають білий гриб: і боровик, і глухар, і ведмежатник, і корівка. Але незважаючи на велику кількість назв і незначну зовнішню різницю, більшість боровиків легко відрізнити за характерною ознакою капелюшка, ніжки, розміром і кольором м'якоті.

 Білий гриб

Капелюшок білого гриба

Так за якими ознаками можна визначити, що ви знайшли саме білий гриб? Почнемо з капелюшка. Капелюшок у білого гриба в діаметрі може бути від 7 до 30 сантиметрів, а в окремих широтах, за умови рясних дощів і м’якого температурного режиму також з’являються білі гриби з діаметром капелюшка в 50 сантиметрів.


Шляпка у молодих грибів набагато світліша, а у старих - темніша. Також у білих грибів, які виросли влітку, верхня сторона капелюшка світліша, ніж у тих, які ростуть пізніше. Трубчастий шар внизу капелюшка гриба дрібнопористий, спочатку білий, пізніше жовто-зелений. Найбільш поживні саме молоді капелюшки білих грибів.

Сім'я білих грибочків

У білих грибів найрізноманітніше забарвлення капелюшків, він може бути і майже білим й може варіюватися до темно-бурого. Його колір залежить від багатьох факторів - це вік гриба, сезон, характер лісу де він росте. Білі гриби, які ростуть в березових, грабових і дубових лісах мають капелюшки брудно-білі або світло-буруваті з червоним відтінком забарвлення. Ті ж з білих грибів, які ростуть соснових лісах з темно-бурими капелюшками, а гриби, які виросли в ялинових лісах мають капелюшок блідо-рожевий або червонувато-бурий. 

Білий гриб - фото

Визначити вік гриба досить просто: у молодого білого гриба капелюшок має майже художньо виведену опуклу форму, перезрілі гриби більш плоскі, іноді навіть розпростерті на вигляд. Поверхня капелюшка білого гриба в більшості випадків має приємну на дотик, злегка бархатисту фактуру, верхня шкірка щільно пов’язана з м’якоттю, тому складно від неї відділяється. У суху і вітряну погоду капелюшок покривається сіткою дрібних, але глибоких зморшок або тріщин, що призводить до пошкодження внутрішніх пір гриба. У дощову погоду на верхівці капелюшки можна помітити тонку плівку слизу. Колір капелюшка білого гриба може бути різноманітним – від червонувато-коричневого до майже молочно-білого. Чим старше гриб, тим темніше і щільніше стає капелюшок, а шкірка набуває характерну шорсткість. Після дощу вона буде на дотик склизкою і злегка липнути до рук.

Білий гриб (лат. Boletus edulis)

М’якоть білого гриба

М’якоть у дозрілого білого гриба зазвичай щільна, товста, соковита і здебільшого м’ясиста, і, зрозуміло, привабливого білого кольору, що не змінює забарвлення при зрізі на повітрі. А ось у грибів старих вона переходить в волокнисту структуру і може трошки пожовтіти або набуває оливково-зеленого кольору.

М’якоть білого гриба

Ніжка білого гриба

Зазвичай висота ніжки середнього білого гриба складає 12 см, але часом в лісі можна зустріти і справжній «білих грибів велетнів» з висотою ніжки в 25 см. Форма ніжки білого гриба бочкоподобна або буловавідна, а ось у старих грибів вона може статті циліндричної, діаметр ніжки зазвичай близько 7 см. Колір ніжки білого гриба - білуватий або світло-бурий з білим сітчастим малюнком у верхній частині, який може охоплювати і всю ніжку. 

Білий гриб з товстою ніжкою.

Зустрічаються білі гриби, колірна гамма капелюшка і ніжки яких практично повністю ідентичні. Найчастіше біля основи капелюшка ніжка має сіточку світлих тонких прожилок, іноді майже нерозпізнаних на основному тлі шкірки.


Види білих грибів – назви і фото

Страви з білих грибів завжди служили прикрасою для святкового або сімейного столу. Велика розмаїтість їх підвидів має чудовий смак, за винятком "несправжніх" білих грибів, двійників з неприємним ароматом і поганими смаковими якостями. Відрізнити їх під час збору не так складно, а повний кошик справжніх білих грибів стане найкращим трофеєм для любителя тихого полювання. Розповімо де варто шукати білі гриби, як вони виглядають і чим вони такі цінні для грибника. Тепер про все по порядку.

У Карпатах зібрали тонну білих грибів

Всього, налічується понад 18 підвидів білого гриба. Вони сильно відрізняються за формою, але виділяються серед інших грибів відмінними смаковими якостями і невибагливістю до сильної термічної обробки. У нашій країні найбільш поширеними є дубовий, березовий і сосновий білі гриби.


Серед білих грибів найбільш відомими прийнято вважати такі різновиди:

  • Білий гриб сітчастий

Білий гриб сітчастий

(лат. «Boletus reticulatus»)

Він же боровик сітчастий, зовні дуже нагадує моховик. Капелюшок його (діаметром 6-30 см) має бурий або охристий колір. Ніжка циліндричної форми. М’якоть білого кольору. Білий гриб сітчастий можна зустріти в букових, дубових або каштанових лісах Європи, Америки, Африки. Дозріває цей гриб раніше інших білих грибів – в червні-вересні, знову ж таки, в залежності від місця проживання.

  • Білий гриб темно-бронзовий

Білий гриб темно-бронзовий

(лат. «Boletus aereus»)

Він же боровик бронзовий, також відомий як боровик мідний або грабовий - їстівний вид білого гриба, відрізняється дуже темно-бурою забарвленням капелюшка та ніжки – часом вони мають практично чорний колір. На ніжці є сіточка спочатку білого кольору, потім горіхового. Ніжка має циліндричну форму. М’якоть бронзового білого гриба білого кольору, не змінює колір на зрізі, щільна, з приємним запахом і смаком. Темно-бронзовий білий гриб можна знайти в дубових, букових, дубово-грабових лісах з липня по жовтень, він поширений в західних і південних країнах Європи, часто зустрічається на території США.

  • Білий гриб березовий

Білий гриб березовий (лат. «Boletus betulicola»)

 (лат. «Boletus betulicola»)

Інша його назва – колосовик. Відмінною особливістю цього гриба є його світлий окрас. Капелюшок, що досягає в діаметрі 5-15 см. майже білого кольору, інколи він буває кремових або світло-жовтих кольорів. Ніжка у колосовика бочкоподібна, м’якоть має білий колір. На зрізі гриб не синіє, м’якоть гриба білого кольору. Зростає березовий білий гриб виключно під березами, зустрічається по всьому ареалу проживання, де є березові ліси і гаї, вздовж доріг і на узліссях. Плодоносить з червня по жовтень поодиноко або групами. Часто росте і на всій території Україні, а також в Західній Європі.

  • Білий гриб сосновий

Білий гриб сосновий (лат. «Boletus pinophilus»)

(лат. «Boletus pinophilus»)

Сосновий білий гриб, знайшов найбільше поширення в Україні. Росте він переважно в хвойних, частіше соснових лісах, з підвищеною вологістю в яких він може набрати більшу масу. Капелюшок такого гриба каштанового кольору, з невеликими світлими плямами, розташованою на міцній ніжці, з вираженим потовщенням до низу. Поверхня капелюшка суха і гладка, цей гриб часто піддається впливу паразитів, а тому не завжди виглядає так привабливо, як на картинці. Запах, що виходить від гриба дуже приємний, також володіє і приємним, чисто грибним смаком при пробі на язик.

  • Білий гриб дубовий

Білий гриб дубовий (лат. «Boletus aereus bull»)

(лат. «Boletus aereus bull»)

Дубовий білий гриб навпаки, вважає за краще рости в листяних лісах, з великою кількістю дубових дерев, біля коріння якого і розташовуються найбільші колонії. М'якоть дубового білого гриба м'якша. Від інших підвидів відрізняється коротшим, загнутим вниз капелюшком, колір якого варіюється від сірого до світло-бурого. З віком нерідко покривається білими плямами. Ніжка коротка і сильна, потовщується відразу за зігнутим капелюшком, до низу приймає більш округлу форму. На запах і смак дуже приємний, ароматом злегка нагадує сиру деревину.

  • Білий гриб ялиновий

Білий гриб ялиновий (лат. «Boletus edulis»)

(лат. «Boletus edulis»)

Найпоширеніший серед білих грибів. Ніжка подовжена і має потовщення внизу. Сіточка доходить до третини або половини ніжки. Капелюшок має буру, червону або каштанове забарвлення. Виростає ялиновий білий гриб в ялицевих і ялинових лісах в Україні, Росії та Європі, крім Ісландії. З’являється білий гриб в червні і плодоносить до осені.

Білий гриб з-під снігу

Пік зростання всіх перерахованих вище підвидів припадає на кінець літа - початок осені. Вони придатні в їжу і мають найвищі смакові якості серед всіх інших грибів. Не рекомендується проводити збір в лісових посадках, які розташовані біля підприємств з шкідливими викидами і узбіч доріг, оскільки вони здатні увібрати в себе, як все найкорисніше, так і погану атмосферу. Рецептів різних страв тисячі, вони їстівні практично в будь-якому вигляді, їх можна їсти навіть сирими, маринувати і сушити на зиму.


Білі гриби – користь, властивості, вітаміни і мінерали

Білий гриб має великий вміст мінералів, що робить його одним з найбільш корисних грибів, так чим же корисні білі гриби?

Сирі білі гриби їдять навіть свіжими

  1. Перш за все, в м’якоті білого гриба знаходиться оптимальна кількість селену, здатного вилікувати онкологічні захворювання на ранніх стадіях.
  2. Аскорбінова кислота, яка міститься в білому, необхідна для нормальної роботи всіх органів.
  3. У ароматної делікатесної м’якоті білого присутні кальцій, життєво важливе для організму людини залізо, а також фітогормони, що дозволяють знизити запальні процеси в організмі.
  4. Рибофлавін, що входить до складу білого гриба, сприяє нормалізації роботи щитовидної залози, а також покращує ріст волосся і нігтів.
  5. Вітаміни групи В, що містяться в білому, сприятливо впливають на нервову систему, енергетичний обмін, роботу пам’яті і головного мозку, захищають шкірні покриви і слизові оболонки від інфекцій, відповідають за міцний сон, гарний настрій і апетит.
  6. Лецитин білого гриба приносить користь при атеросклерозі і недокрів’ї, допомагає очистити судини від холестерину.
  7. Цінність білого гриба також складається в наявності По-глюкана, антиоксиданту, який захищає імунну систему людини і бореться з грибками, вірусами та бактеріями.
  8. Ерготионеїн в складі білого гриба стимулює оновлення клітин організму, а також корисний для нирок, печінки, очей, кісткового мозку.
  9. Також білий гриб відмінно стимулює секрецію травних соків.

Також білий гриб має низьку калорійність, його можна сушити, смажити, тушкувати і маринувати на зиму.

Мариновані білі гриби

Смак приготовленої м’якоті надзвичайно м’який, відразу після чистки вона виділяє привабливий грибний запах, який лише посилюється після термообробки. Найбільш сильний аромат білий гриб має після правильного сушіння, коли м’якоть поступово втрачає вологу.


Корисно знати: з усіх видів приготування білих грибів, саме гриби в сушеній формі найкраще засвоюються людиною, з вживанням саме сушених грибів в організм потрапляє до 80% білків білого гриба. Недарма дієтологи радять їсти саме сушені білі гриби.

білі сухі гриби з Карпат

Шкода від білого гриба

Білий гриб є їстівним грибом, але їм також можна отруїтися в декількох випадках:

гриб білий і мухомор

  1. У білому грибі міститься хітин, який складно засвоюється дитячим організмом, вагітними жінками, людьми із захворюваннями травної системи і нирок. Навіть бульйон з білих грибів може призвести до загострень.
  2. Білі гриби, як і будь-які інші гриби, накопичують токсичні важкі метали, що містяться в землі. Саме тому потрібно бути обережними і ні в якому разі не збирати гриби, що ростуть в межах міста або поруч з промисловими підприємствами, звалищами, відходами, поруч із автострадами.
  3. Третя причина поганого самопочуття при вживанні білих грибів – це виникнення алергічної реакції на грибні спори.
  4. Ну і, звичайно, до отруєння може призвести вживання отруйного і небезпечного двійника білого гриба, який називається жовчний гриб або гірчак.

Найпростіша порада для людей, які не розбираються в грибах і можуть переплутати білий гриб з жовчним – не збираються гриби, які синіють (рожевіють, червоніють) при зрізі та мають гіркуватий присмак!

Жовчний гриб. Як відрізнити білий гриб від помилкового?

Велику схожість з дубовим білим грибом має його помилковий підвид «Жовчний гриб». Колір його шапки може варіюватися від сірого до бурого. Оманливою є бездоганно гладка форма капелюшки, своїм гірким смаком цей жовчний гриб відлякує черв'яків і комах, і тому залишається бездоганно цілим до самого в'янення. На смак і запах він украй неприємний, що і стане його головною відмінністю від їстівних підвидів. Потрапивши в кошик, навіть найменша його частина в страві може зіпсувати її, тому варто бути дуже уважним і вивчити перед виходом на тихе полювання, як виглядають потрібні вам гриби і їх помилкові двійники.

Жовчний гриб (лат. Tylopilus felleus)

Як відрізнити білий гриб від помилкового?

  1. Найважливіша відмінність помилкового білого гриба від справжнього – колір зрізу, у помилкового гриба він буде темніти або стає рожево-бурим. М’якоть ж білого кольору, як ми писали вище, завжди залишається білою.
  2. У жовчного гриба на ніжці є досить яскравий малюнок у вигляді сіточки, якого немає у їстівного білого гриба.
  3. Трубчастий шар помилкового білого гриба з рожевим відтінком, а у їстівного білого гриба він жовтий або білий.
  4. Помилковий білий гриб гірчить на відміну від їстівного білого. Причому гіркий смак жовчного гриба не змінюється при варінні або смаженні, але може зменшитися при маринуванні через додавання оцту.


Білий гриб – царський гриб!

Грибні смаки людей різні. Дехто полюбляє лисички, іншим більш до смаку підберезники чи маслюки, ще іншим найбільш смакує грибна підливка із сироїжок. Однак, найбажанішим трофеєм у кошику кожен грибник все ж вважає білого гриба. Рідко хто надасть перевагу іншим представникам грибного царства перед боровиком.

Гриби Білі в Карпатах

До прикладу, в українських Карпатах, горяни, інших грибів, окрім білого і лисички до останнього часу не визнавали. Проте, так можна сказати не про всіх. На відміну від жителів Східної Європи: України, Польщі, Словаччини, Білорусії чи Росії, де третє полювання є дуже популярним, мешканці більшості західних держав, як от Швейцарії, Франції, Італії, Англії та інших, не визнають цього гриба. В Сполучених Штатах Америки білі гриби, як і інші дикорослі гриби взагалі не вживаються в їжу (виняток становлять декотрі північні штати). Також не можна назвати відношення до боровика теплим в Африці, на Кавказі, країнах Сходу. Білий гриб, слугує їжею для білок, мишей, кабанів, оленів та інших тварин. Іноді доводилось спостерігати, як його поїдали корови та кози. Найбільші пошкодження білим грибам завдають деякі двокрилі комахи– саме їхні личинки, які ми просто називаємо хробаками, копошаться в середині м’якоті гриба. Це насамперед бурі грибні комарики фунгівориди, справжні мухи і мухи фориди, а також деякі жуки.

Фото білих грибів

Ареал білого гриба великий, і можна вважати його космополітом. Поширений на всіх материках, крім Австралії та Антарктиди. Зустрічається фактично по всій Європі, Північній та Центральній Америці, Північній Африці. В Азії відомий з Кавказу, Туреччини, Ізраїлю, Китаю, Японії та Сибіру. В цій частині світу його ареал простягається аж до Чукотки і Камчатського півострова. В Південну Америку, зокрема в Уругвай, він був випадково завезений разом із саджанцями дерев, з коренями яких утворює мікоризу.

Як виглядає білий гриб

Немає напевно іншого такого гриба, який мав би стільки народних назв. Білим грибом його названо через те, що м’якоть не змінює свого забарвлення при розрізі, а також підчас приготування. В тих же Карпатах його називають справжнім грибом, щирим, яєчником, а то й просто гриб. В Росії, наприклад, вживають назви боровик, глухар, коров’як, жовтяк та ін. Серед інших розповсюджених назв поширені біляк, правдивий гриб, баба, решетняк, дібровник, піддубок, війт та багато інших.

грибниця білого гриба

Карпатське диво - білі гриби

Саме в цих місцевостях знайдено найбільшого білого гриба. Збір грибів без перебільшення можна назвати корисним видом спорту. Це вам і прогулянка, й тренування очей, гімнастика для ніг та тулуба... Але, й не в останню чергу, заощадження для гаманця. Два білі гриби по 3 кг кожен, які сягають 60 сантиметрів у діаметрі знайшов Юрій Соломченко в районі села Верховина Івано-Франківської області. Досвідчений грибник стверджує, що знайдені ним гриби не червиві і цілком їстівні.

Білий гриб-рекордсмен

Прикарпатець, який перетворив хобі в бізнес, дає поради грибникам-початківцям:


"Перше правило: сумніваєшся — викинь. А загалом карпатськими грибами важко отравитися. 80% із них — їстівні. Варити треба півтори години. Або годину варити й 30 хвилин тушити. Місцеві люди загартовані, їм гриб рідко зашкодить. А от новачкам невиварений — може. Треба пам’ятати, що сильно зварений гриб не має ніякої користі для організму й не є смачним. Я для себе не відварюю, тушкую 35 хвилин. Так він зберігає і смак, і має здатність вбивати ракові клітини в організмі людини. Найкращий рецепт — не додавати жодних приправ і пряностей, а лише перець, сіль, часник і цибулю. Смажити на домашньому маслі. Найсмачніші гриби — ті, які починають достигати. У молодого гриба різка під шапкою біла, потім жовтіє, потім зеленіє. Найкращі ті, в яких ледь зелена".

Найбільший білий гриб знайдений в Україні


Небезпечний білий гриб

З досить великої різноманітності білих грибів є один, який ні в якому разі не можна вживати. Його називають Чортів гриб.
Це вкрай небезпечні боровики. Як же впізнати сатанинський гриб? Дозріває такий гриб в кінці літа. Він досягає дуже великих розмірів – його капелюшок у діаметрі може сягати 30 см, ідеально кругла і м’яка. На дотик вона оксамитова, гладка, суха і приємна.


Гриб може мати різний колір, від білого до брудно-сірого. У чортового гриба не тільки масивний капелюшок, але і велика ніжка. На початку дозрівання вона має абсолютно круглу форму, потім витягується і стає овальною, заввишки близько 15 см, а в ширину 8-11 см. Вона дуже щільна у дозрілих грибів, посередині має червоний колір. Якщо розрізати гриб, Ви побачите, що м’якоть трохи синіє (в деяких випадках колір стає червоним)

Чортів гриб

Чим небезпечний сатанинський гриб? Як описано вище, чортів гриб несе в собі багато токсичних речовин, проте, це не заважає жителям деяких країн вживати його, вважаючи умовно-їстівними. Але вчені стверджують, що навіть тривала обробка кип’ятінням не позбавляє його від отруйних бактерій, тому абсолютно очевидно, що чортів гриб отруйний!

Білий гриб з прикарпатського лісу

Самим грибним часом вважається осінь. Але можна їх збирати і не тільки восени. Такі гриби, як білі, так і багато інших, починають з’являтися вже на початку червня місяця. Але це все приблизно, все залежить від того, яка буде погода.

Найкращий час для походу в ліс за грибами — це 5 днів після дощу. За цей час грибочок повинен зрости. Якщо це літній час, і на вулиці буде дуже жарко, то краще шукати гриби під деревами. Саме там вони будуть ховатися. Білі гриби люблять багато вологи. У посуху їх знайти дуже важко.


Час появи боровиків можна визначити по появі мухоморів. Придивіться уважно, якщо побачите один боровик, шукайте поблизу інший і третій. Боровики ростуть цілими родинами. На одному місці, якщо до вас ніхто там не бував, можна знайти 10 ... 15 грибів.


Киянину Андрю Боєчко вдалося відшукати екземпляр вагою в 2 кг. Як стверджує щасливий власник цього дива, білий гриб був заввишки до його коліна і діаметр капелюшка становив близько 30 см.

Білий гриб на два кілограми.

Але не тільки дощі люблять білі гриби, але і щоб температура грунту була від 15-18 градусів. Всі гриби, так само, як і білі, слід шукати в лісі. Якщо ви побачите мурашник або папороть, то це явна ознака того, що десь неподалік є білі гриби. Ще вони ростуть в ялинових і соснових лісах. Там ростуть найбільші гриби. Якщо ви знайшли такі, то ні в якому разі не виривайте його. Візьміть ножик і зріжте. Надалі на грибниці виростуть нові грибочки.


Рекордсмени серед білих грибів

Гриби-гіганти можуть бути цілком їстівними. Одним з таких був білий гриб, знайдений в Підмосков’ї. Його розміри напевно викличуть заздрість у бувалих грибників. Його вага доходила до 11 кг, а діаметр його капелюшки становив 80 см. Про знахідку стало відомо в 1961 році. Про це повідомили по радіо в прямому ефірі. На жаль, точне місце його виявлення не відомо, так і фотографію на просторах інтернету знайти практично неможливо.

Білий гриб - король грибів

Любителі «тихого полювання», які знаходять такі гриби-гіганти, не розуміють, яку цінність вони становлять. Вони просто з’їдають свою знахідку. Якщо ви знайдете такої грибочок, то краще віддати його на дослідження, зрозуміло, що тому, швидше за все його вам ніхто не поверне, і ви його вже не спробуєте на смак. Зате можна увійти в історію як людина, що знайшов найбільший білий гриб у світі.


На сьогоднішній день, в інтернеті, багато грибники викладають свої відео і фотографії великих і маленьких, красивих і трошки потворних знайдених грибів. Це представник карпатського лісу, який знайшли в 2015 році. Точна вага гіганта невідомий, але припускають, що він нічим не поступається своєму польському конкуренту.

 Гриби-гіганти з Карпат.



Цікаві факти про білі гриби

Є багато дуже цікавих і цікавих речей про грибах. Наприклад, в Японії біологи зробили дивовижну заяву про те, що гриби можуть думати і запам’ятовувати, а грибницю, за свою унікальність, називають підземний «інтернет».

«Мічиганського диво» – найбільший гриб в світі.

Найцікавіше те, що сама грибниця росте нескінченно, досягаючи іноді величезних розмірів. 10 років тому в одному зі штатів США була знайдена грибна мережу, вона розтягнулася під землею майже на 900 гектарів, що дорівнює приблизно 1800 футбольних полів. Знаючи те, що грибниця – це вегетативне тіло гриба, то можна заявити про те, що виявлена знахідка – найбільший гриб у всьому світі.

  • Найбільшого білого гриба в Україні – вагою 2,850 кілограма – зірвала на Волині, у Смідинському лісі Старовижівського району, ковельчанка Ніна Феодосіївна Данилюк 20 серпня 2000 року. Величезний гриб не поміщався у відрі: його шапка по окружності мала 94 сантиметри, а ніжка – майже 40 сантиметрів.
  • Чистого білого гриба вагою 2 кілограми зірвав мешканець Любешова Копанчук Михайло Пилипович за селом Воля Любешівська Волинської області 7 жовтня 1992 року. Шапка гриба мала діаметр 34 сантиметри.
  • Найраніше білого гриба в Україні зірвали 6 травня (2008 р.) в сосновому лісі у селі Люб’язь на Волині, а найпізніше – 29 грудня (2019 р.) на Іванофранківщині. В 2014 році під Калушем білі гриби почалися 23 квітня.
  • Життєвий цикл білого гриба не перевищує 9 днів, але існують окремі різновиди, здатні «жити» цілих 15 днів. За цей час вони істотно збільшуються в розмірах, набагато перевищуючи своїх родичів.
  • Після зрізання гриб швидко втрачає свої корисні властивості без спеціальної обробки. По закінченню 10 годин на його м’якоті міститься лише половина мінералів та макроелементів.
  • У лісовій гущавині можна зустріти білий гриб з незвичним лимонним або помаранчевим кольором капелюшка, що в більшості випадків відлякує недосвідчених грибників, хоча насправді такі екземпляри їстівні і не менш смачні.

Карпатські білі гриби

FAQ. Часті запитання та відповіді про білі гриби

Коли з'являються перші білі гриби?

  • Зазвичай, перші білі гриби можуть бути знайдені ще в кінці квітня – на початку травня. Найбільш пізні знахідки реєструвалися в кінці грудня. Так, наприклад, в 2019 році в Івано-франківській області, білий гриб був знайдений напередодні нового року, 29 грудня.

Як швидко ростуть білі гриби?

  • Існує думка, що боровик може вирости буквально за одну ніч. Однак, насправді, білий гриб не настільки швидкий - швидкість його росту цілком залежить від навколишнього вологості і температури повітря як в нічні, так і в денні години. Представники цього грибного сімейства більш вимогливі до умов навколишнього середовища, ніж його родичі, наприклад опеньки або маслюки. При + 10 ° С капелюшок білого за ніч виростає в діаметрі приблизно на 1-1, 5 см.

Зрізати чи зривати білі гриби?

  • Більшість професіоналів схиляються до того, що грибниці не дуже важливо, зірвуть гриб або зріжуть, адже вона часто просто величезна. Але зірваний гриб рівносильний укусу комара для грибниці. Дірка тут же затягується новими нитками! Розірвані ниточки тут же сигналізують грибниці про те, що утворилася пробоїна. Це стимулює її випускати ще більше плодових тіл, тобто, грибів, щоб "відновити свою територію". Коли гриб зрізають, сигнал про те, що потрібно заповнити втрати, не надходить. Таким чином, виростає менше грибів. Виходить, що зрізуючи гриби, ми зовсім не робимо краще.

Як приготувати білий гриб?

  • Вимиті і очищені білі гриби нарізати шматочками, помістити в каструлю, залити водою, накрити кришкою і довести до кипіння. Зняти кришку, зібрати пінку і кип'ятити гриби на повільному вогні 20 хвилин. Після цього відкинути гриби на сито, встановлене над мискою, і дати стекти воді.

Сушені білі гриби: як готувати?

  • Перед тим, як починати процес приготування сушені грибочки обов'язково треба замочити. Незалежно від того, що ви будете готувати з них в подальшому, спочатку їх слід замочити в холодній воді, щоб вони набубнявіли. На 50 грамів сушеного продукту слід взяти половину склянки води, вона обов'язково повинна бути кип'яченою і холодною. Через одну годину грибочки будуть готові до подальшого приготування: їх можна смажити, тушкувати або варити. Майстер-клас по приготуванню грибної юшки з карпатських білих грибочків.

Найбільший білий гриб в світі?

  • Самий великий білий гриб було знайдено в Америці (штат Вісконсін) в 1985 році. Він важив 140 кг і мав охоплення два метри!

Автор: Михайло Виксюк

Читайте також:

Немає коментарів
Додати коментар