Трав'яний чай Карпатський: що таке, як готувати, властивості

Як багато у нашому житті пов’язане із чаєм: затишні вечори перед телевізором, теплі посиденьки із цікавими співрозмовниками, смачні чаювання з урочистих приводів. Чай дарує нам смак, але чай може дарувати і користь!

Трав'яний чай

Для початку давайте відразу з'ясуємо, що практично будь-який трав'яний чай - це насправді не тепла водичка, а настій (так називається ця лікарська форма) одного або декількох лікарських рослин (лікарський збір). Помітили, що в одному реченні три рази прозвучало слово «лікарський» ?! Тому, як і будь-які ліки, кожен трав'яний чай має свої показання до застосування, протипоказання, склад, виробника та терміни придатності.


Трав'яний чай колись був основним напоєм. Наші предки готували на основі різних трав настої, які цінували не тільки за смак і аромат, але і за цілющі властивості. Сьогодні такі напої стали чудовою альтернативою кави, чорного та іншим видам чаю. Ароматні та запашні настої з трав не містять кофеїн, освіжають, але не збуджують нервову систему. До їх складу входять вітаміни, мікроелементи, ефірні масла, флавоноїди, дубильні речовини. Трав'яні чаї прискорюють метаболізм, очищають організм, а крім цього - вони надзвичайно ароматні і смачні.

Трав'яний чай

Зміст


Карпатський чай – джерело енергії і здоров’я.

Карпатський чай – це дарунок матінки природи, який просто не можливо ігнорувати. Всі трави, що входять в склад чаю, зібрані в екологічно чистих регіонах.

Прикарпаття… Яремче… Вічнозелений край, гімн величності і краси природи. Флора  Прикарпаття – невичерпне джерело дикорослих плодів, ягід і цілющих трав, з яких виробляють трав’янистий чай, фруктовий чай і фіточай.

Карпатський чай

Карпатський чай – це суміш ароматів та смаків всіх сезонів Карпат. Це особливий, карпатський  купаж. У карпатському  чаю,  поєднані всі знайомі тобі смаки в один. По окремо ти впізнаєш і смородину, і малину, чебрець, і чорницю. А це що? Відтінок, що до болю нагадує гори в ранковому тумані. Так, ялівець, смак що супроводжує тебе в горах  і зачаровує. Смак наших гір. Приправлений горобиною і шипшиною, він не лише бадьорить, а й лікує. Виготовляється методом сушки натуральних продуктів без використання консервантів та ГМО.

карпатські трави для чаю

"Карпатський чай" – чай з трав, плодів та ягід, що виготовлений за традиційними карпатським рецептами. Це забезпечує готовому продукту цілющі властивості, багату гаму запаху і смаку. Насолоджуючись "Карпатським чаєм", ви можете бути певні, що трави, суцвіття, плоди і ягоди росли в екологічно чистих регіонах, вчасно та правильно зібрані.


Які властивості карпатського чаю?

  • Тонізуючий – збуджує нервову систему і тим самим дає відчуття бадьорості. Такий напій забезпечує приплив сил, корисно впливає на пам'ять і увагу, прискорює обмін речовин в організмі. Подібні чаї рекомендується вживати вранці. Сильний тонізуючий ефект мають пуер і улун.
  • Заспокійливий – має м'яку дію на нервову систему, що викликає відчуття гармонії і спокою. Даний чай знімає нервову напругу і тривогу, розслаблює тіло, допомагає заснути. Заспокійливі чаї бажано пити перед сном, а також при нервових розладах, стресі. До заспокійливих чаїв відносяться жовтий, білий, зелений.
  • Загальнозміцнюючий – підсилює імунітет і тим самим знижує ризик виникнення різних захворювань. Подібний чай розрахований на регулярне вживання.
  • Лікувальний – відрізняється лікувальними властивостями і допомагає впоратися з різними захворюваннями, наприклад, застудою або алергією. Крім того, даний продукт може використовуватися і в профілактичних цілях. Цей чай, як і будь-які ліки має свої показання та протипоказання. Тому напій слід пити тільки після консультації лікаря.
  • Для схуднення – знижує апетит, прискорює обмінні процеси, а також сприяє швидкому спалюванню жиру і калорій.

 Користь трав'яного чаю для організму


В чому особливість Карпатського трав'яного чаю?

Трав'яний, або квітковий чай - напій, що отримується при заварюванні кип'ятком плодів, квіток, стебел або коріння рослин, які не містять кофеїну.  Цікаві поєднання ароматних трав та сушених ягід та фруктів створюють свою неповторну гамму смаків. Всі компоненти для карпатських плодових чаїв дбайливо збираються вручну на схилах та полонинах Карпатських гір.

Карпатська полонина

Завдяки різноманіттю смаків Ви зможете знайти свій вид чаю для кожного із членів Вашої родини. А якщо Ви надаєте перевагу лікувальним сумішам, то для Вас є спеціальна підбірка трав'яних чаїв: загальнозміцнюючий, антистресовий та здоров'я. Карпатський чай чудодійно впливає на загальний стан Вашого організму.

Найкращий чай — трав'яний!

Трав'яний чай це найдавніший напій, що володіє безліччю цінних властивостей. Люди дуже давно помітили, що якщо заварити певну травичку, виходить смачний настій, чарівним чином впливає на стан людини. Наприклад, м'ята, і меліса добре заспокоюють і знімають напругу, а ромашка з календулою надають могутню протизапальну і загоює. Природа не вміє розмовляти як ми з вами, але вона говорить з нами мовою трав, передаючи через них свої найцінніші дари. Вирощені в екологічно чистій місцевості, насичені цілющої сонячною енергією, і висушені за особливою дбайливого технології трави перетворюються в дивно смачні настої, благотворно впливають на наше здоров'я.

рецепти вітамінних і цілющих зборів.

У кожній країні і навіть областях існує свої рецепти вітамінних і цілющих зборів.

Всі існуючі чаї можна розділити на такі групи:

  • Спеціальні лікувальні збори - вживаються курсами, спрямовані на лікування певної проблеми.
  • Вітамінізовані - містять збалансований комплекс вітамінів і корисних речовин, використовуються для загального зміцнення організму, підняття імунітету і підтримки життєвого тонусу.
  • Профілактичні чаї - можна пити тривалий час, щоб попередити розвиток будь-якої хвороби. Наприклад, в сезон загострення інфекційних та вірусних захворювань, можна щодня пити трав'яний чай, який містить у своєму складі листя малини або квітки ромашки.
  • Комбінації з ягодами і фруктами - смачні і одночасно корисні напої, в яких трави чудово гармонують з шматочками сушених фруктів або ягід. Такі настої теж містять необхідну кількість вітамінів, і можуть застосовуватися всіма без обмеження.

Трав'яний збір

Якщо вам складно прокидатися вранці, а вночі ви ніяк не можете заснути, не поспішайте братися за кавою або снодійне. Підбадьоритися допоможе чай з меліси і стевії, а солодкий сон забезпечить настій глоду або чай з акації.

Деякі трав'яні чаї в залежності від температури по-різному діють. Так, прохолодні напої з листя чорної смородини або шавлії чудово втамовують спрагу, а цей же гарячий чай здатний змусити пропотіти при застуді.


Як правильно приготувати трав'яний чай?

Щоб трав'яний чай максимально збагатився корисними речовинами, потрібно дотримуватися правил приготування:

  1. Відвари найкраще готувати на водяній бані.
  2. Трави, які не потребують тривалої (10-15 хв) тепловій обробці, потрібно наполягати в порцелянового, скляного або емальованому посуді (при контакті з металом корисні речовини руйнуються).
  3. Подрібнені кореневища і плоди (наприклад, шипшина) рекомендується заварювати в термосі, наполягаючи їх протягом декількох годин.

Карпатський трав'яний чай

Як правильно заварювати Карпатський трав'яний чай?

  • Щоб отримати максимальну користь від свого напою, дотримуйтеся такою технологією заварювання.
  • Для приготування настою слід використовувати скляну, глиняну або керамічний посуд.
  • Якщо ви використовуєте розсипний чай, обов'язково заварювати його в окремій ємності, щоб потім його можна було відстояти і перелити в чашку без попадання заварених трав.
  • Для зручності покупців багато виробників випускають трав'яні і фруктові мікси в зручній пакетованій формі. Пакетик можна заварювати прямо в чашці, накриваючи її блюдцем. Існують спеціальні чашки з кришками, які призначаються саме для заварювання трав'яного і зеленого чаю.
  • Вода для настою повинна бути м'якою і очищеної. Для приготування напою варто використовувати тільки воду першого кип'ятіння.
  • Температура води може варіюватися в межах 90-95 ̊С.
  • Після того як ви залили чай, його слід накрити кришкою і настояти близько 10-15 хвилин. Для посилення лікувального ефекту, настоювати напій можна на киплячій водяній бані.
  • Після того, як чай настоявся, його злегка охолоджують і п'ють.

Спосіб приготування трав'яног чаю

Заварювати трав'яний карпатський чай потрібно правильно!

Для приготування трав'яного карпатського настою використовуйте тільки карпатську джерельну або відфільтровану киплячу або близьку до закипання воду, ніякої води з-під крана, алюмінієвого посуду і кип'ятіння, які псують смак і колір напою (навіть змінюють червоний - на сірий або зелений).


Посуд виключно: емальований, скляний, порцеляновий. Час настоювання довше, ніж у звичайного чаю, перша витримка становить 5 хвилин. На відміну від чайного листа, трав'яний збір можна заварювати кілька разів, поки не зникне запах.


При заварюванні рослини частково подрібнюються, на 300 мл води береться 1 ст. ложка збору, процес настоювання займає в середньому 15 хвилин, при вторинному нагріванні карпатський трав'яний збір втрачає унікальні цілющі властивості.


Карпатський трав'яний збір можна пити як самостійний напій, так і додавати збори в будь-який чай, посиливши його медичний, профілактичний ефект. Всі карпатські трав'яні чаї не містять кофеїну і можуть вживатися в будь-який час дня. В них величезна кількість біологічно активних речовин, в тому числі білків і амінокислот. Підсолоджувати краще карпатським медом. Ось тоді й смак, і користь будуть - неперевершеними.

Карпатський трав'яний вітамінний чай з медом

Мед хороша компанія для трав'яних настоїв, але слід пам'ятати, що всі цілющі властивості цього бджолиного продукту, губляться, якщо він потрапляє в гарячу воду. Тому додавайте мед в теплий напій або вживайте його вприкуску з ним.


Коли потрібно пити карпатський трав'яний чай?

  1. Вранці слід пити тонізуючий чай (дягель, листя суниці, квітки і листя конюшини, лимонник, лаванда, любистика).
  2. Увечері треба пити заспокійливі трав'яні чаї (звіробій, іван-чай, малина (листя), м'ята перцева, ромашка, меліса, первоцвіт, лист вишні і т.п.).
  3. Взимку або ранньою весною бажано пити полівітамінні трав'яні чаї (листя малини, ожини, чорної смородини, кропиви, моркви, плоди шипшини, горобини, барбарису, обліпихи, чорної смородини і т.п.).
  4. Влітку трав'яні чаї готують тільки зі свіжих трав, цей період року треба використовувати з максимальною користю для організму.

 Карпатські трав'яні та квіткові чаї

Карпатські чаї, збір трав і ягід це справжня ароматна знахідка, яка володіє відмінними смаковими якостями. Крім оригінального смаку, карпатський чай офіційно визнаний екологічно безпечним напоєм з нульовим радіологічним фоном. Таким чином, трав’яний чай широко використовують в комплексній терапії найрізноманітніших недуг.

КАРПАТСЬКИЙ ЧАЙ

Завдяки вірному підбору карпатських трав за допомогою карпатського чаю, можна легко зняти головний біль, знизити підвищений тиск і зняти стрес. Крім того, трав’яний чай є істинним еліксиром в боротьбі з застудою. Саме арніка гірська допоможе вилікувати застуду або кашель, а так само забезпечить зміцнення серцево-судинної системи. Вибираючи правильний карпатський чай слід, звернути увагу на призначення кожного збору. Зазвичай, коротка анотація знаходиться на упаковці з цілющим зіллям Тому перш ніж купувати ароматний збір рекомендуємо ознайомитися з його складом.


Трав'яні чаї: читаємо написи на упаковці

Щоб переконатися в тому, що трав'яний чай натуральний, прочитайте те, що написано на його упаковці. Зараз є чимало чаїв, в складі яких, крім лікарських трав, можна зустріти, наприклад, ароматизатор «Полуниця», ароматизатор «Чорниця» і так далі (залежно від назви трав'яного чаю) або навіть просто «ароматизатор, ідентичний натуральному».

 Карпатський чай Лікувальні властивості і протипоказання

Причому не має значення, де ви купуєте трав'яний чай - в аптеці або супермаркеті. Написи треба читати завжди.

Крім того, при виборі трав'яного чаю має значення місце, де його виробили. Намагайтеся купувати чаї, вироблені в екологічно чистих зонах, до яких відносяться в першу чергу Карпати, Крим, Полтавська область.

 Карпатські трав'яні та квіткові чаї

Як правило, трав'яний чай має термін придатності, в середньому, 18 місяців (від 1 до 2 років), тобто два сезони, не залежно від того, є в ньому чорний або зелений чай і ароматизатори, моночай це або трав'яний збір. Нічого поганого в торішньому чаї немає, але все ж краще вибрати свіжий.


Чим поганий прострочений трав'яний чай. У прострочений трав'яному чаї може, наприклад, мати місце зростання грибків, які нерідко викликають алергічну реакцію. Не кажучи вже про те, що такий чай може мати поганий смак, запах або майже не заварюватися.


Кращі рецепти трав'яного чаю.

  1. Суничний. 10 г сушеного листя суниці, 2 г звіробою, 2 г м'яти, 200 мл води. Порцеляновий чайник обполоснути окропом, засипати суміш листя, залити окропом і настояти 7-10 хв.
  2. Брусничний чай. 12 г сушеного листя брусниці, 10-15 г цукру, 200 мл води. Порцеляновий чайник обполоснути окропом, засипати листя брусниці, залити окропом і настояти 10-15 хв, додати цукор і розлити в чашки.
  3. Шипшиновий-медовий. 20 г плодів шипшини, 15 г меду, 5 г лимонного соку, 200 мл води. Сушені плоди шипшини подрібнити, залити окропом, варити 10 хв в емальованому посуді при закритій кришці, настояти 10 хв. Відвар процідити. Додати мед, лимонний сік.
  4. Горобиновий. 30 г сушених ягід горобини звичайної, 5 г сушених ягід малини, 2 г сушеного листя чорної смородини. Суміш заварюють у фарфоровому чайнику, наполягають 5-7 хв. Використовують як заварку.
  5. З шипшини і чебрецю. 10 г сушених плодів шипшини, 5 г сушених листя чебрецю, 15 г меду, 200 мл води. Плоди шипшини подрібнити, залити окропом і варити 5 хв, потім додати листя чебрецю. Настояти 10 хв, процідити, додати мед.
  6. Вітамінний. 20 г сушених плодів шипшини, 10 г сушених плодів горобини, 5 г сушених листя материнки, 200 мл води. Сушені плоди подрібнити, залити окропом і варити 5 хв, потім додати листя материнки і настоювати 10 хв.


Карпатський фруктовий чай: корисні властивості, особливості та переваги

Фруктовим чаєм називають напій, смак і аромат якого створює суміш ягід, квітів, листя, фруктів. Класична рецептура виключає використання чайного листя, але принадність і неповторність такого чаю в ексклюзивності і можливості створення унікальних рецептів. Наприклад, влітку прекрасно освіжають напої на основі зеленого чаю з лимоном, а взимку можна приготувати для друзів гаряче ароматне частування з чорного чаю з додаванням фруктів.

Карпатський плодово-ягідний чай "Фруктовий"

Карпатський фруктовий чай - суміш лісових ягід з гірських схилів Карпат, яка дарує Вам напій з неперевершеним ароматом, незабутнім смаком і повним комплексом корисних вітамінів так необхідних для організму людини.

 Фруктовый чай Карпатский

Карпатський чай із сушених ягід і трав — кращий засіб для зігрівання, відмінні ліки від застуд і нервових розладів.


Корисні властивості фруктового чаю:

  • добре втамовують спрагу;
  • мають загальнозміцнюючу  дію на організм, сприяють підвищенню імунітету;
  • нормалізують кров'яний тиск (в гарячому вигляді - підвищують, в холодному - знижують) і зміцнюють судини;
  • м'яко очищають організм від шлаків;
  • знижують рівень холестерину в крові;
  • благотворно впливають на роботу шлунково-кишкового тракту.


В Карпатах звичай чаювання народився задовго до появи справжнього чаю, що прийшов з Індії та Китаю. Для приготування так званих узварів в Карпатах використовували листя і ягоди смородини, малини, вишні, брусниці, чорниці, бадану, звіробою, конюшини, сухі лісові та садові ягоди, коріння. Рецепти приготування лікувальних чаїв накопичувалися в травниках, дбайливо зберігалися і передавалися з покоління в покоління.

Як првильно заварювати трав'яний чай

Особливості фруктового чаю:

У фруктовому чаї відсутнє звичайне чайне листя. Його особливістю є те, що в ньому не міститься кофеїну, на відміну від звичайного чаю. Дія фруктового чаю є максимально м'якою, його можна давати дітям. Фруктові чаї можна вживати гарячими та холодними, тобто незалежно від пори року.

Рецепти фруктових чаїв — просто смачно і корисно.

Беззаперечними перевагами фруктових чаїв є:

  • відмінна здатність втамовувати спрагу;
  • профілактична дія при простудних захворюваннях;
  • відсутній кофеїн, що дозволяє вживати їх людям зі слабкою серцево-судинною системою;
  • смакує у гарячому та холодному стані;
  • виражений тонізуючий ефект.


Важливо зазначити, що фруктові чаї можуть нашкодити здоров'ю людини, але лише у випадку алергії на окремі складники чаю.


Карпатський фіточай: властивості, цілющі дії, спосіб приготування

Фіточай - це чай, приготований з листя, квіток і плодів  лісових, лугових і садових рослин.  Це один з найдавніших лікарських засобів. Фіточай допомагає відновити сили, підвищує імунітет і життєвий тонус. Фіточаї широко застосовуються в фітотерапії при лікуванні багатьох хвороб. Крім лікувальних властивостей, фіточаї володіють тонким і вишуканим ароматом, приємним смаком.

Трав'яний чай

Властивості фіточаю:

Добре допомагає при простудних захворюваннях, головного болю, сприятливо впливає на серцеву діяльність, заспокоює і зміцнює нервову систему. Склад: листя меліси, цвіт липи.

  • Листя меліси - використовують при неврозах, депресії, істерії, мігрені, підвищеної статевої збудливості і безсонні, при гіпертонії, атеросклерозі, запамороченні, при шумі у вухах, болях у шлунку і кишечнику, при поганому апетиті, при хронічних запорах і метеоризмі, а також при недокрів'ї і подагрі, при жіночих хворобах.
  • Цвіт липи - при захворюваннях шлунку, печінки, кишечника,


Фіточаї мають широкий спектр цілющої дії:

  1. Заспокійливі. Допомагають справитися з безсонням, стресом або неврозом. Рослини: собача кропива, м'ята, валеріана та ін.
  2. Вітамінні. Зміцнюють імунітет, відмінно замінюють штучні вітамінно-мінеральні комплекси. Рослини: календула, шипшина, буркун та ін.
  3. Охолоджувальні. Допомагають за перегріву організму, сонячному ударі, сильної спраги. Рослини: листя малини і брусниці, меліса і ін.
  4. Потогінні і зігрівальні. Такий трав'яний чай знижує температуру за грипу та ГРЗ. Рослини: листя малини, квіти липи, материнка і ін.
  5. Лікувальні — альтернатива таблеткам та іншим синтетичним засобам.

Трав'яний чай — корисний і смачний напій

Один із способів приготування фіточаю

Чорничний чай з малиною і м'ятою.

  • Інгредієнти (на 1 порцію): 70 г чорниці (свіжої або свіжомороженої), 30 г малини (свіжої або свіжомороженої), 2 ст. л. меду, 3-4 листочка свіжої м'яти, 300 мл гарячої води.

Спосіб приготування: ягоди необхідно перетерти з медом, додати гарячу воду і проварити протягом пари хвилин, не доводячи до кипіння. Перед подачею додати листочки м'яти.


Трав’яні чаї: як пити, кому і скільки

Останнім часом дуже популярними стали трав’яні чаї. Однак не знаючи напевне, що за трави в них містяться, ми ризикуємо отруїтися. До того ж різні фіточаї й трав'яні збори не можна пити як звичайний чорний або зелений чай. Адже лікарські трави, що в них містяться, при передозуванні так само небезпечні, як будь-які інші медикаменти.

Карпатський фіточай

Наприклад, популярний іван-чай допоможе підстьобнути імунітет в період захворюваності на застуду та ГРВІ, також він має седативну дію, допомагаючи зняти стрес і заснути. Однак тривале вживання цієї лікарської рослини призводить до токсичного впливу на печінку. А тривале вживання кореня женьшеню може закінчитися головними болями, порушеннями сну і зниженням потенції. Липовий чай добре допомагає при застуді, але протипоказаний при проблемах із судинами, серцем і нервовою системою.


Не рекомендовано пити чаї з трав вагітним і жінкам, що годують груддю, при хворобах печінки й органів травлення, серцево-судинної системи, схильності до алергії. Поїти трав'яними чаями або фітосборами дітей педіатри рекомендують тільки за призначенням лікаря. Адже в кожного з нас — власна індивідуальна переносимість або непереносимість тих чи інших лікарських засобів. Тому важливе не тільки дозування, але й умови зберігання трав'яних чаїв, які можуть вплинути на якість рослин і їхні властивості.


Якщо ви вживаєте такі напої періодично або іноді в зелений чай кладете м'яту, мелісу, у вас немає протипоказань, то шкоди не буде. Однак та ж «невинна» м'ята при постійному вживанні може викликати проблеми зі сном і головні болі, вона знижує кров'яний тиск. Тому її небезпечно регулярно приймати гіпотонікам.


Отож якщо ви вирішили попити трав'яні чаї або фітосбори, то потрібно уважно читати інструкцію і бажано звернутися за консультацією до лікаря.

 Чай Карпатський


FAQ. Часті запитання та відповіді про трав'яний чай

Що таке трав'яний чай?

  • Трав'яний чай насправді не зроблений з чаю-тобто листя рослини, яка називається чайним кущом. Мабуть більш правильно використовувати слово відвар, яке є трохи більш точним, так як трав'яний чай насправді це просто настій листя, насіння, коренів або кори в гарячій воді.

Які переваги трав'яного чаю?

  • Трав'яний чай знімає болі різних походжень, діє як заспокійливе, володіє оздоровчими властивостями. Постійне вживання трав'яного чаю служить відмінним джерелом вітамінів і мінералів.

Як правильно заварити трав’яний чай?

  • Трав'яний чай завжди повинен заварюватися в закритому посуді, щоб зберігати присутні в травах ефірні масла. Аби користь від нього була максимальною заварювати чай треба не окропом, а гарячою водою (близько 90 °) і не менше 8-10 хвилин, щоб всі трави змогли «віддати» всі цілющі властивості.

Як же правильно пити трав’яний чай?

  • Пити трав’яний чай треба в спокійній розслаблюючій обстановці; – зручно влаштуйтеся в кріслі або на дивані. позначайте про щось хороше, насолодитеся теплом, смаком і запахом цього чарівного напою.

Чи містять трав'яні чаї кофеїн?

  • У трав’яних чаях зазвичай немає кофеїну, оскільки вони не виготовлені з традиційних чайних листів. Вони, як правило, включають листя, квіти, кору, насіння, стебла або коріння з найрізноманітніших рослин. Трав'яний чай, відвар або будь-який напій, зроблений з настою або відвару трав, спецій, або іншого рослинного матеріалу в гарячій воді звичайно не містять кофеїн.

Автор: Михайло Виксюк

Читай також:

Нет отзывов
Добавить отзыв