Майстер-клас по приготуванню грибної юшки з карпатських білих грибочків

Українські Карпати...

Неймовірна атмосфера свободи і чистоти особливого колориту. А куди без смачної карпатської кухні? 

Грибна юшка – національна родзинка Карпат

Просимо вашій увазі смачну грибну юшку. Завдяки різноманітності карпатської кухні грибна юшка може готуватися по-різному навіть в одному і тому ж селі. Кожна господиня використовує свій власний рецепт приготування тієї чи іншої страви. Найбільш часто грибна юшка готується з білими грибами, які також використовуються для приготування численних карпатських страв як в свіжому, так і в сушеному вигляді.


Зміст


Білий гриб - король грибів Карпат

Осінь – грибна пора. Мрія кожного грибника знайти якомога більше грибних місць, щоб приготувати юшку з ароматних білих грибів. Це досить важка справа, адже в тихому полюванні слід проявити терпеливість і уважність.

карпатський білий гриб

Всі гриби роду боровик мають разюче тонкий аромат і пікантний смак. Коричневий капелюшок зрілого білого гриба в середньому виростає в діаметрі до 7-30 сантиметрів. Але в окремих широтах, за умови рясних дощів і м’якого температурного режиму також з’являються білі гриби з діаметром капелюшка в 50 сантиметрів.


Грибна юшка – національна родзинка Карпат

Колорит карпатської кухні досить різноманітний. Білі гриби є невідємною частиною її кухні.

В Карпатах кожна господиня має свій секрет приготування грибної юшки як в ресторані, тож двох однакових смаків ви просто не знайдете. Це дуже смачна і ароматна страва, тому в кожної господині має бути в запасі рецепт грибної юшки із справжніх Карпатських білих грибів!

Карпатська грибна юшка

Найбільш часто грибна юшка готується з білими грибами, які також використовуються для приготування численних карпатських страв як в свіжому, так і в сушеному вигляді.

 Сушені білі гриби

Грибна юшка з сушених білих грибів як традиційна страва присутня в у меню численних закладів громадського харчування Карпатського регіону, в честь цієї страви проводяться навіть гастрономічні фестивалі. В 2019 такий Гастрономічний фестиваль "Грибна юшка" вперше відбувся в середмісті Яремче. Упродовж дня цю страву варили у казанах, а потім відбувалося пригощання юшкою, яку приготували із сушених білих грибів.


Просимо вашій увазі кілька смачних рецептів грибної юшки.


Грибна юшка – ароматна візитівка Карпат

Грибна юшка - карпатська перша страва з сушених білих грибів, щось середнє між підливою і супом, а швидше за все - ні те, ні інше. Це окрема страва, смачне, ароматне, не дуже ситна, але насичена.

 Суп зі свіжих білих грибів

Карпати - це край, багатий на гриби. Саме там з травня по жовтень можна зібрати «урожай» найкращих лісових грибочків - білих. І заготовити їх на зиму в самих різних видах - замаринувати, заморозити, засушити. А взимку готувати з заморожених і сушених боровиків підливи, супи, соуси, жюльени і ще багато всякої смакоти.

Завдяки різноманітності карпатської кухні грибна юшка може готуватися по-різному навіть в одному і тому ж селі. Кожна господиня використовує свій власний рецепт приготування тієї чи іншої страви.

Грибна юшка Карпат.

Найбільш часто грибна юшка готується з білими грибами, які також використовуються для приготування численних карпатських страв як в свіжому, так і в сушеному вигляді.


Як приготувати грибну юшку з сушених білих грибів?Грибна юшка

Вам знадобиться:

  • 100 грам сушених білих грибів

  • 1 цибулина

  • 1 морквина

  • 4-5 картоплин

  • мука

  • 2 зубчики часнику

  • зелень

  • сіль, перець

  • соняшникова олія

  • сметана

Гриби замочити на ніч, вранці віджати і нарізати. Воду, в якій замочували гриби проціджуємо. У каструлю наливаємо холодну воду, додаємо проціджену грибну воду та білі грибочки і ставимо на плиту.

Як тільки закипить, може піти піна, яку потрібно акуратно прибрати шумівкою. Зменшуємо вогонь і залишаємо варитися гриби приблизно на 30-40 хвилин. Натираємо на крупній тертці моркву, картоплю чистимо і нарізаємо невеликими кубиками.

цибулю і дрібно натерту морквину підсмажуємо на вершковому маслі

Розігріваємо сковорідку, обсмажуємо на соняшниковій олії дрібно нарізану цибулю, потім додаємо моркву і обсмажуємо все разом приблизно 5 хвилин.

Додаємо до грибів картоплю і варимо хвилин 15 на повільному вогні. Потім додаємо цибулю і моркву і продовжуємо томити юшку під закритою кришкою ще на протязі 10 хвилин. На сухій сковороді обсмажуємо 2 ст ложки борошна до світло коричневого. Додаємо її в каструлю, перемішуємо, солимо, перчимо.

Приготування грибної юшки

У рецепті, який мені дали присутній часник, тому я чищу 2 зубчики часнику, відвалів його на чеснокодавилкою і додаю в юшку. Закриваємо кришкою і залишаємо настоюватися на годину мінімум (чим довше тим смачніше). При подачі посипаємо зеленню і додаємо сметану.


Грибна юшка: покроковий рецепт приготуванняприготування грибної юшки з карпатських білих грибочків

Інгредієнти для приготування грибної юшки по-карпатськи:

  • Гриби білі сушені (печериці) – 0.5 кг
  • Яловичина – 250 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  •  Картопля – 3 шт.
  • Гречка – 50 гр.
  • Сіль
  • Перець чорний мелений
  • Лавровий лист
  • Зелень петрушки і кропу
  •  Сметана
  • Олія рослинна


Як варити грибну юшку?

Сумуєте за горами? Приготуйте карпатську грибну юшку! Карпатський рецепт грибної юшки або супу – це найсмачніша грибна юшка яку можна приготувати. Пропонуємо вашій увазі рецепт приготування ароматної та ситної грибної юшки.


Крок 1: Варимо м'ясо

Насамперед необхідно добре промити під холодною водою м'ясо. Після чого перекладаємо його в дволітрову каструлю, заливаємо водою і ставимо на середній вогонь. Як тільки вода закипить, знімаємо шуму, накриваємо кришкою і варимо до повної готовності (приблизно 1 годину). Після чого дістаємо м'ясо і нарізаємо його на довільні шматочки.


Крок 2: Готуємо інгредієнти

У цей час нарізаємо гриби часточками і ставимо варитися в підсоленій воді до повної готовності. Далі очищаємо, миємо й нарізаємо великими кубиками картоплю і моркву. Ріпчасту цибулю дрібно шаткуємо.


Крок 3: Готуємо грибну юшку

Ставимо на середній вогонь розігріти сковороду, наливаємо рослинне масло і викладаємо обсмажуватися цибулю, слідом моркву і картоплю. Смажимо, постійно помішуючи протягом 5 хвилин.


Готові овочі додаємо в киплячий м'ясний бульйон і варимо близько 10 хвилин. Після чого додаємо гречку і гриби, солимо, перчимо за смаком, кидаємо пару лаврових листочків і ще варимо 10-15 хвилин.


Крок 4: Подаємо грибну юшку

Готову юшку посипаємо дрібно нарізаною зеленню і подаємо разом зі сметаною.

рецепт грибної юшки із справжніх Карпатських білих грибів


Як приготувати пісну грибну юшку?

Легкий рецепт приготування пісної грибної юшки для всієї родини від нас! Рецепт надзвичайно простий у приготуванні та смакуватиме навіть малим діткам.Домашній рецепт грибної юшки з покроковою інструкцією приготування

Інгредієнти

  • Картопля 4 шт.

  • Цибуля ріпчаста 2 шт.

  • Олія соняшникова для смаження

  • Мелений чорний перець за смаком

  • Морква 2 шт.

  • Петрушка (зелень) за смаком

  • Сіль за смаком

  • Сушені білі гриби 100 г

  • Часник за смаком

Рецепт приготування


Крок 1: Замочити

Сушені білі гриби замочити в холодній воді на кілька годин, щоб вони розмокли. У глибокій каструлі відваріть гриби на маленькому вогні одну годину.


Крок 2: Посмажити

На розігрітій сковорідці з олією підсмажте почищену та порізану кубиками картоплю, подрібнену кубиками цибулю і моркву, натерту на тертці.


Крок 3: Приправити

Посоліть, поперчіть суп, додайте духмяний перець, лавровий лист за смаком. Варіть суп ще хвилин 10 і додайте вичавлений через часникодавку та припущений на олії часник та подрібнену зелень. Суп готовий!



Який, рецепт грибної юшки з сушених грибів Ви не обрали б, вони однаково приголомшать вас легким і ніжним смаком, захопливим ароматом.


Смачного Вам!!!

FAQ. Часті запитання та відповіді про грибну юшку

Які потрібні інгредієнти для приготування грибної юшки?

  • гриби білі — 500 г. (свіжі) або 150 г. (сушені)
  • морква -1 шт.
  • лист лавровий — 3 шт.
  • перець чорний мелений
  • цибуля — 2−3 шт.
  • масло вершкове 100 г.
  • сметана (або вершки) -200 г.
  • борошно — 2−3 ст. ложки
  • вода — 3−4 л.

Чи потрібно замочувати сушені білі гриби?

  • Білі гриби рекомендується замочувати в холодній чистій воді, проте їх обов'язково потрібно перевіряти на дотик. Слід пам'ятати, що кількість сушених плодових тіл слід брати на порядок менше, ніж свіжих. При замочуванні вони розбухають, збільшуючись майже в кілька разів. Тому не варто брати багато продукту для приготування однієї страви, достатньо всього однієї жменьки, що міститься в долоню.

На скільки треба замочувати сушені білі гриби?

  • Одні господині вважають за краще замочити білі гриби на ніч, інші залишають їх у воді на 2-3 год, а треті вважають, що достатньо і 30 хв. Час вимочування зазвичай залежить від виду плодового тіла і від того, яким саме процесом вони були висушені. Так, якщо гриби були оброблені в духовці або печі під різким впливом високої температури, тоді вони будуть більш жорсткими і грубими по консистенції. Таким чином, час на замочування потрібно приділити набагато більше. З іншого боку, якщо гриби були висушені в природних умовах, наприклад, висячи на кухні, тоді час з вимочуванням можна скоротити, адже консистенція м'якоті залишається більш ніжною.

Скільки варити сушені гриби після замочування?

  • Попередньо вимочені у воді або молоці гриби в середньому варяться 30-40 хвилин. Але найчастіше досвідчені господині визначають готовність гриба без часу. Якщо взяти каструлю за обидві ручки і підняти, то готові гриби осядуть на дно, а сирі спливуть догори.

Скільки часу варити сушені білі гриби?

  • Залежно від виду, сушені гриби варять від 30 до 90 хвилин до готовності (коли вони опускаються на дно в каструлі, значить зварилися). Варити білий гриб дуже просто і набагато швидше за інших видів. Для супу досить буде 20-30 хвилин, а для подальшої смаження білий гриб відварюють всього 15 хвилин. Швидше готуються тільки сушені печериці. Нарізані шматочками, вони варяться всього 5 хвилин.

Автор: Михайло Виксюк

Читате ще:

Нет отзывов
Добавить отзыв